«Εξήγησα στην κ. Μέρκελ τις θέσεις μας για τη συμφωνία των Πρεσπώνκαι τους λόγους για τους οποίους η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να την κυρώσει» ανέφερε σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση που είχε με τη Γερμανίδα καγκελάριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Όχι απλώς επειδή αυτή είναι η βούληση της μεγάλης πλειονότητας των Ελλήνων. Αλλά, γιατί είναι μια κακή συμφωνία που αντί να λύνει παλιά προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, μπορεί να πυροδοτήσει καινούργια. Και αυτή η θέση μας είναι αδιαπραγμάτευτη».
Επιπλέον, ο κύριος Μητσοτάκης δήλωσε: «Μιλήσαμε για την ελληνική οικονομία, τα προβλήματα της οποίας κάποιοι στις Βρυξέλλες επιμένουν να εξωραΐζουν για λόγους πρόσκαιρων εντυπώσεων. Καθώς και για το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με τη δραστική μείωση των φόρων, την προσέλκυση νέων επενδύσεων και ένα ευρύ πλέγμα μεταρρυθμίσεων, ώστε να βγει η χώρα οριστικά από την κρίση».
Ο πρόεδρος της ΝΔ πάντως απέφυγε στη δήλωσή του να επαναλάβει τους ισχυρισμούς περί «συναλλαγής» εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ με αντάλλαγμα τη μη περικοπή των συντάξεων. Αξίζει δε να υπενθυμίσουμε ότι επί του ζητήματος ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπέστη ηχηρό άδειασμα από την Άνγκελα Μέρκελ, ενώ πηγές της ΝΔ μετά από αυτή την εξέλιξη αρκέστηκαν να σχολιάσουν «στην πολιτική διαχρονικά πολλά πράγματα γίνονται και δεν λέγονται».
Μέρκελ: Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα αγωνιστεί για να υπάρξει μια πλειοψηφία στην ελληνική Βουλή
Σε δήλωσή της, μετά το πέρας της διήμερης επίσκεψής της στην Αθήνα, η κ. Μέρκελ αναφέρθηκε και στη συνάντησή της με τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Κ. Μητσοτάκη. «Ανήκουμε στην ίδια ιδεολογική οικογένεια, κάτι που σημαίνει ότι έχουμε πολλά κοινά στοιχεία, ιδίως σε ότι αφορά τα θέματα της οικονομίας στην Ελλάδα». Σημείωσε ωστόσο ότι «σε ένα θέμα έχουμε μία διαφωνία, σχετικά με το σχεδιαζόμενο όνομα «Βόρεια Μακεδονία». Εξήγησα με κάθε σαφήνεια ότι είναι προς όφελος όλων να λυθεί το πρόβλημα αυτό για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια καθώς και της χώρα της Βόρειας Μακεδονίας στο μέλλον. Εδώ υπάρχουν διαφορετικές γνώμες τις οποίες δεν μπορέσαμε να γεφυρώσουμε, κάτι το οποίο δεν με εξέπληξε, ανταλλάξαμε όμως απόψεις γύρω από το θέμα αυτό».
Κατέληξε, δε, λέγοντας ότι «θα δούμε πως θα εξελιχτεί η κατάσταση της ψηφοφορίας στη Βουλής της «Μακεδονίας», εάν θα βρεθεί η πλειοψηφία εκεί, κάτι το οποίο ελπίζω. Κι εδώ μπορώ μόνο να επαναλάβω αυτό το οποίο μου λέγεται, ότι δηλαδή και ο Έλληνας πρωθυπουργός θα αγωνιστεί για να υπάρξει μια πλειοψηφία στην ελληνική Βουλή. Δεν ήμασταν ποτέ τόσο κοντά στην επίλυση αυτού του θέματος από ότι τώρα».
Πlηροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δείτε επίσης:
Μέρκελ: Η Ελλάδα είναι ένα σημαντικό μέλος της ΕΕ – Αιχμές προς Μητσοτάκη
Δήλωση του Κ. Μητσοτάκη για τη συνάντηση του με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ